Nieuwe phishing-mail zegt dat je 'tegen iemands auto hebt gezeten'

© CIDimport

Nieuwe phishing-mail zegt dat je 'tegen iemands auto hebt gezeten'

Geplaatst: 27 januari 2016 - 11:06

Aangepast: 26 augustus 2022 - 20:44

Redactie ID.nl

Er is een nieuwe phishing-mail in omloop die je beschuldigt van het beschadigen van een auto en via een link mal- of ransomware stuurt.

De Faqman van Computer Idee kreeg een spam-mail met daarin de beschuldiging dat hij tegen iemands auto was aangereden en schade had veroorzaakt. De buurvrouw van het slachtoffer had alles gezien en opnames gemaakt. Vreemd, want de Faqman heeft helemaal geen auto...

Nieuwe phishing-mail zegt dat je 'tegen iemands auto hebt gezeten'-15765969

© CIDimport


De link die naar het 'bewijsmateriaal', leidt dan ook niet naar de beloofde foto’s maar naar een onveilig domein. Als je geen goede malware-beveiliging hebt dan wordt er een zip-file naar je pc gedownload met daarin het bestand "Schadeformulier_A26000121792431147.doc.exe". Als je extensies uit heb staat dan krijg je alleen .doc zien, lijkt het te gaan om een gewoon Word-document. Dat is het dus niet.

Het bestand is, volgens het securtity.nl forum, Cryptowall Ransomware dat je computer gijzelt en deze pas weer ontgrendelt als je een bepaald bedrag overmaakt naar de hackers.

Inmiddels hebben we de mail ook gekregen in onze redactie-email, en laten meerdere FAQman-gebruikers weten een dergelijke mail te hebben gekregen. Pas dus goed op!

Heb je deze mail ook gehad? Laat het ons weten in de reacties of via redactie@id.nl.


Lees ook: Bescherm jezelf en jouw computer tegen phishing
Lees ook: 10 tips ter bescherming tegen phishing-aanvallen

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten